Des de fa uns anys, s’està impulsant la recuperació de la tradició mallorquina de la “Nit dels ànimes” que se celebrava la revetlla de Tots Sants, és a dir la nit del 31 d’octubre.

Hi ha la creença que és en aquesta data quan les ànimes dels avantpassats tornen a la llar on han viscut.

Per això, a Mallorca, era costum encendre espelmes, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com les carabasses, que s’acostumaven a decorar i que es col·locaven a casa, perquè les animetes trobessin el camí. De vegades les famílies preparaven també un altar amb fotografies, flors i espelmes per donar la benvinguda.

Les vetllades tardorenques d’aquests dies són el context ideal per compartir històries de por, rondalles, contes i llegendes com “La cova de na Joana”, “La por de Mancor” o “En Pere Poca-por”.

També és tradició obsequiar els nens amb rosaris de llepolies, panellets, bunyols, castanyes i fruita confitada.

Aquest any l’AFA col·labora amb Espiral i altres entitats del barri per oferir les famílies activitats emmarcades en la Nit dels ànimes.

Contacontes, tallers infantils i més sorpreses el dia 29 d’octubre de 16:30 a 19h. al casal de barri de Son Parera.

Vine, gaudeix d’aquesta trobada i celebra la tradició mallorquina.

Us passem també recursos i altres activitats relacionades amb la “nit dels ànimes” que es duen a terme en aquests dies.

 La marca Melicotó ens ofereix una sèrie de recursos per imprimir, retallar i pintar, on a més ens expliquen l’origen i els costums d’aquesta tradició mallorquina i ens donen idees d’activitats familiars que es poden fer aquests dies. https://www.melicoto.com/recursos-per-la-nit-de-les-animes-mallorquina/


Sa Nit de ses ànimes a la Finca Pública Galatzó de Calvià.

–Dia 30 d’octubre de 18,00 a 20,00 h.

– Dia 31 d’octubre de 18,00 a 20,00 h.

Preu: 16 €.

Més info i reserves: mallorcapekes@gmail.com

Reserva el dia! El capvespre de la Nit dels ànimes, dia 31 d’octubre, us esperem al jaciment arqueològic de Son Fornés, per a recuperar l’activitat nocturna que fem cada any en aquesta efemèride. 🧙🏼 A les 18:30 h tindrà lloc l’espectacle teatral de la bruixa cotona, dirigit especialment a al públic infantil. 🪔A les 19 h, començarà el que hem anomenat “Son Fornés de nit …”; aquesta activitat consistirà en un recorregut nocturn pel poblat, per recrear una nit a Son Fornés, fa més de tres mil anys … Us esperem en una tarda que segur no us deixarà indiferents!

Y també els pobles de Sineu i Esporles tenen previstes activitats.

—————————————————————————————————

“Nit de les ànimes”: tradiciones propias que se recuperan.

Desde hace unos años, se está impulsando la recuperación de la tradición mallorquina de la “Nit de les ànimes” que se celebraba la víspera de Todos los Santos, es decir la noche del 31 de octubre.

Existe la creencia de que es en esta fecha cuando las almas de los antepasados ​​vuelven al hogar donde han vivido.

Por eso, en Mallorca, era costumbre encender velas, a menudo en el interior de cántaros y frutos del tiempo, como las calabazas, que se solían decorar y se colocaban en casa, para que las almas encontraran el camino. A veces las familias preparaban también un altar con fotografías, flores y velas para darles la bienvenida.

Las tardes otoñales de estos días son el contexto ideal para compartir historias de miedo, “rondalles”, cuentos y leyendas como “La cova de na Joana”, “La por de Mancor” o “En Pere Poca-por”.

También es tradición obsequiar a los niños con rosarios de golosinas, “panellets”, buñuelos, castañas y fruta confitada.

Este año la AFA colabora con Espiral y otras entidades del barrio para ofrecer a las familias actividades enmarcadas en la “Nit de les ànimes”.

Cuentacuentos, talleres infantiles y más sorpresas el día 29 de octubre de 16:30 a 19h. en el Casal de barrio de Son Parera.

Ven, disfruta de este encuentro y celebra la tradición mallorquina.

Os pasamos también recursos y otras actividades relacionadas con la “nit de les ànimes” que se llevan a cabo en estos días.

 La marca melicotó nos ofrece una serie de recursos para imprimir, recortar y colorear, donde además nos explican el origen y las costumbres de esta tradición mallorquina y nos dan ideas de actividades familiares para hacer estos días.

Sa Nit de ses ànimes en la Finca Pública Galatzó de Calvià.

-Día 30 de octubre de 18,00 a 20,00 h.

-Día 31 de octubre de 18,00 a 20,00 h.

Precio: 16 €.

Más info y reservas: mallorcapekes@gmail.com

¡Reserva el día! al atardecer del día 31 de octubre, os esperamos en el yacimiento arqueológico de Son Fornés, para recuperar la actividad nocturna que hacemos cada año en esta efeméride. 🧙🏼 A las 18:30 h tendrá lugar el espectáculo teatral de la bruja cotona, dirigido especialmente a al público infantil. 🪔A las 19 h, comenzará lo que hemos llamado “Son Fornés de noche …”; esta actividad consistirá en un recorrido nocturno por el poblado, para recrear una noche en Son Fornés, hace más de tres mil años … Os esperamos en una tarde que seguro no os dejará indiferentes.

Y también en los pueblos de Sineu y  Esporles tienen previstas actividades.

2 thoughts on “Nit de les Ànimes 2021: Tradicions pròpies que es recuperen

Deixa un comentari